Geplaatst in Doldriest briest, Gezondheid, Humor

Heb ik weer!

Ken je dat? Uitslag rond je navel? Jeukende rode bultjes die zeer irritant zijn? Je krabt, je smeert er wat op, maar het wordt steeds erger, tot ineens tot je doordringt dat de binnenkant van de knoop van je spijkerbroek de boosdoener is. Nikkelallergie! Geen nood, je hebt nog altijd een drietal opties:

 1. je draagt altijd je shirt in je broek;
 2. je smeert nagellak aan de binnenkant van de knoop;
 3. je plakt een pleister op het metalen rondje.

130403spijkerbroekLet op: opties 2 en 3 zijn niet permanent: de nagellak slijt en de pleister laat los. Maar als noodoplossing werken ze prima. Tips van een ervaringsdeskundige

Wat later krijg je uitslag op je bovenbenen. Een uitslag die onaangenaam schuurt tegen diezelfde spijkerbroek. Zou het…? Ja hoor, weer is de spijkerbroek de oorzaak: verfstoffen. Heb jij weer! Mijn advies: wassen, meerdere malen, met Neutral. En geen wasverzachter gebruiken. 

Om alle ellende te vergeten trakteer je jezelf op een nieuw horlogebandje. Twee dagen later kriebelt het wat aan de binnenkant van je pols, maar dat zal wel inbeelding zijn. De dag erna laat je huid duidelijk weten dat zij niet gediend is van je keuze: in de metalen sluiting zit iets waar je niet tegen kunt. Verdikkeme, nikkel, weg met dat ding! Je koopt een ander bandje, een mooi leren exemplaar, dit keer met een roestvrijstalen sluiting. Jou pakken ze niet nog eens. Na een paar dagen kijk je naar de binnenzijde van je pols en ziet tot je ontzetting dat er weer onrust ontstaat. Geen nood, je transporteert je horloge naar je rechterpols. Gelukkig reageert die precies hetzelfde zodat je het zeker weet. Snel doe je het horloge af, maar het is al te laat: je witte bloedcellen zijn lekker actief en de komende twee weken lijkt het alsof je je polsen hebt doorgesneden. Vurige felrode striemen (ont)sieren je huid. Er is geen ontkomen meer aan: je moet echt naar de huisarts, die naar de cortison-zalf grijpt. Volg gewoon mijn advies op hè, ik heb het meegemaakt. Blijkbaar reageert je gevoelige huid op iets in het leer.

Op gegeven moment gaan ook je voeten meedoen. Je koopt nieuwe teenslippers – die hippe, van leer – en gaat ermee naar Rotterdam. Tegen de avond loop je op blote voeten over het asfalt omdat je voetzolen in brand lijken te staan. Gekheid? Nee hoor, het gebeurt. Weg met die dingen. Lente-mode: met blote benen in je laarzen. Gewoon, één dagje. Gevolg: drie keer terug naar de huisarts, die de zwaarste crème voorschrijft die er is om de rode banden rondom je kuiten weg te krijgen. Heb jij dat wel eens? Nee? Moet je eens proberen, echt lachen.

130403thinkDan de oplossing: Think! Een merk schoenen dat gelooid wordt met plantaardige stoffen, speciaal voor mensen die allergisch aangelegd zijn. Je dartelt blij door de stad op je nieuwe schoenen… en voelt het al komen opzetten. Of je rijdt met de motor naar het zuiden – dit keer met dikke sokken tussen jouw huid en het leer – en belandt in een gigantische regenbui waardoor je sopt in je laarzen. Leren laarzen. Met als gevolg twee voeten die je tot waanzin drijven. Ken je dat? Nou, ik wel.

Verzorgende gezichtsproducten uit de natuurwinkel, dermatologisch getest, gemaakt met uitsluitend natuurlijke producten. Kan echt geen kwaad. En dan begint het gekriebel. De eerste uitslag kondigt zich met een blije lach aan: Ja hoor, daar ben ik weer! Gezellig! En een week later zit je bij de dermatoloog met een dikke vurige laag op je gezicht. Echt aan te raden als je er niet uit wilt zien. Of onverklaarbare uitslag rondom je mond? Rode vlekken die ineens opkomen, heb je dat wel eens? Nou, probeer dan het volgende: maak stapels kopieën van tentamens en ga ze tellen terwijl je om de vijf setjes aan je vinger likt. Bingo! Je haren laten verven bij de kapper kan trouwens ook onvermoede gevolgen hebben.

130403test

Het lijkt steeds erger te worden. Toch maar eens een tweede allergietest doen. Zo’n uitgebreide dat de assistente het onverantwoord vindt maar toch moet uitvoeren. Meer dan zeventig stoffen op je rug, schouders en bovenarmen. Niet douchen, niet wassen, gewoon laten zitten, wat er ook gebeurt, is het bevel. Echt geinig joh, dat gezicht van de verpleegkundige als in het ziekenhuis die grote pleisters eraf gaan. Ronde ogen van ontzetting. Waarom ben je niet eerder teruggekomen?! Maar ja, je denkt dat het wel normaal zal zijn. Niet dus; ik heb er nog steeds een litteken van op mijn schouder.

Uitslag: inmiddels allergisch voor parfumstoffen, conserveermiddelen, nikkel, rubber, verfstoffen, looistoffen, drukinkt, van alles. Hoera, eindelijk bewijs. Eindelijk advies waar je iets mee kunt. Kom maar op met de remedie, beste dermatoloog! Vol verwachting luister je naar de woorden: Tja, gewoon vermijden hè, jij weet beter dan ik hoe je dat moet doen. En met een setje papieren in de hand ga je weer naar huis, een illusie armer.

130403hangerMaar mensen, lieve mensen, dan kom je ineens op een website die zilveren sieraden met edelstenen verkoopt. Je zoekt eens op je sterrenbeeld en komt uit bij de steensoort aventurijn. He, eens kijken. Ooooooh, het werkt tegen allergieën en migraine. Het is toch fantastisch zeg, die moet je dan gewoon hebben: een mooie hanger en twee ringen van zilver met aventurijn, want je bent niet allergisch voor zilver. Vol verwachting klopt je hart als je een paar dagen later de envelop open maakt en je daar beeldige sieraden ziet. Lichtgroene stenen glanzen in het licht. Omdoen, en wel meteen! Dat zou jij ook doen, toch? Baat het niet, dan schaadt het niet.

Een paar dagen later gaat het kriebelen. Op je kin. Wat vreemd zeg. Hmmm, misschien een lichte reactie op de aventurijn? Het werkt dus! Dan jeuk op je schouder. Huh, hoe kan dat nou? Je wordt zondagochtend wakker en krabt afwezig aan je rechterzijde. Voelt bultjes. Voelt ook de hanger die tegen je huid gevlijd ligt. Vol ontzetting doe je je ketting af en staart ernaar. De dagen erna wordt de reactie steeds heftiger en staan je kin, mond, hals, nek en schouders onder. Geen nood, je bent inmiddels immers ervaringsdeskundige en koopt meteen hooikoortstabletten met anti-histamine werking en crème van A. Vogel tegen huidirritatie. Die twee middelen gebruik je dan het hele weekend, om er op maandag achter te komen dat er parfum in de crème zit van die vreemde Vogel. Je smijt de tube over je bureau heen en gilt van frustratie. Dan pak je de telefoon en belt de huisarts, van wie je een zware kuur tegen allergieën krijgt zodat je niet meer mag autorijden en een week lang zo suf als een beer in winterslaap bent.

Ooit meegemaakt? Heb ik weer!

Inmiddels is het antwoord van A. Vogel op mijn vraag waarom er in vredesnaam parfum zit in een crème tegen huidirritatie, binnen. Ja mevrouw, de crème is op basis van schapenvet en dat ruikt niet lekker, dus stoppen we er parfum in. Een veel betere reactie kreeg ik van de online sieradenwinkel, alle lof voor hun service. Zij kunnen er ook niets aan doen dat ik zo idioot overgevoelig reageer. Edelstenen werken, neem dat van mij aan!

Stenenkaart DEF.indd

Auteur:

Caretaker of lads and cat. Writer. Typing away on my second feelgood novel, creating time during busy days, and nights if needed. Because I'd love to introduce you to the wonderful people who are living in my mind. Avid reader. RPGamer. No lady, but all woman.

34 gedachten over “Heb ik weer!

 1. Jeetje Marion, wat een ellende allemaal. 😦
  Ik doe de was al jaren met Neutral en gebruik geen make-up.
  Maar mijn allergie voor kunstvezels is peanuts vergeleken met jouw allergieën. Ik draag zo veel mogelijk 100% katoen en dan gaat het prima.
  Ik hoop dat de homeopaat en de tips uitkomst bieden.

  Like

  1. Onze huid is een gevoelig wezen hè. Allergie voor kunstvezels? Wat ben ik blij dat je met katoen uit de brand bent dan.
   Bij mij was het door de medicijnen van de huisarts helemaal weg, maar nu komt/is de uitslag weer terug. Onverklaarbaar. Ik ga zo nog even langs de arts en overleg met hem over homeopathie.

   Like

   1. Ja, dat kan je wel stellen.
    Wat vervelend. 😦
    Hoop dat er nog een andere oplossing voor je is.
    Ik moet ook alle labels van kleding die contact maakt met mijn huid uit mijn kleren knippen anders gaat het irriteren. Gelukkig een kleine moeite. 🙂

    Like

 2. Ik had dit kunnen schrijven….. ware het niet dat ik een tijdje terug de gouden tip kreeg! En of ik die dan met jou wil delen is natuurlijk een overbodige vraag!

  Azijn…simpel en doeltreffend. Gewoon de goedkoopste versie die je kunt vinden, zolang het maar natuurazijn is…. Gooi het in de wasmachine en je allergie speelt veel minder (zo niet helemaal niet meer) op… bovendien is het een ideale wasverwachter, werkt veel beter dan die zogenaamde echte wasverzachters en ruikt niet, wat ook wel prettig is. Je sieraden en ook je laarzen etc deppen met azijn… het helpt echt! (mij wel althans)

  Succes!

  Like

  1. Azijn?! Klinkt logisch eigenlijk, is zuur, dus breekt kalk af en je was wordt zachter. Ook dit staat op mijn boodschappenlijst. Ik denk niet dat de donkere balsamico-azijn geschikt is haha 😉
   Maar vertel, schoenen deppen met azijn? Serieus? Helpt dat om alle verf- en lijmstoffen te bestrijden? Ik durf het haast niet aan. Die azijn wel, maar om mijn voeten erin te steken zonder bescherming.

   Like

 3. ’t Is de tijd van het jaar Marion, ik heb er momenteel ook enorm last. Nikkel, kobalt, lijm en alles waar aardoliederivaten in verwerkt zijn (en het is gewoon onvoorstelbaar waar dat spul allemaal in zit).
  Geen lachertje hé? Ook niet voor iemand als ik die graag met olieverf wil schilderen.
  Maar als knutselsmurf gelijk heeft, zouden biergistpillen moeten helpen, want daarin zit B12 …

  Like

  1. Het gaat alweer veel beter, JuneAnn, geen zorgen. En zaterdag verwacht ik de ring met bergkristal via de post. Maar die zal ik echter mijn huid niet laten raken, dat durf ik echt niet meer.
   Bedankt voor je zorgen, bent een lieverd x

   Like

 4. Ocharme 😦 Voor mij is er eigenlijk wel veel herkenbaar in jouw verhaal maar ik heb nog nooit een allergietest laten doen. Jeansbroeken en horloges dragen heb ik gewoon al lang weer opgegeven want ik had er toch maar last van.

  Like

  1. Jij ook al? Veel sterkte! Blijf ver weg van alle allergenen.
   De allergieën die ik in mijn verhaal noem zijn in de loop der jaren ontstaan, Voetje. Ze kwamen gelukkig niet allemaal tegelijk, anders was ik in een plastic huis gekropen haha.
   Een stalen horloge dat los zit is voor mij de oplossing, totaal geen last van. Als ik al een horloge draag.
   Maar de irriterende verfstoffen beperken zich bij mij helaas niet tot jeans, ik kan ook op ‘gewone’ broeken en kledingstukken reageren. Raar lijf!

   Like

 5. Volgens mij heb je een tekort aan vitamines D3 en B12. Dat hebben alle vrouwen vanaf “een zekere leeftijd”. En ik.
  De oplossing is vrij eenvoudig en goedkoop.
  Geen idee waarom de huisarts altijd probeert het symptoom te bestrijden. Van de specialist verwacht je dat die zulke dingen weet, maar die denkt waarschijnlijk dat de huisarts de simpele oorzaken al uitgesloten heeft.

  Like

  1. Ik heb al last van allergieën vanaf mijn 14e jaar of zo, Knutselsmurf, en toen stikte ik van de D3 en B12 geloof ik hehehe. Maar erg bedankt voor je advies, ik neem het zeker mee in mijn gesprek met de homeopaat.
   Als dit echt de oplossing is, krijg je van mij een bos bloemen. Of een doos bonbons. Of sigaren. Kies maar.

   Like

  1. Zolang ik de standaard producten (Clinique) gebruik, gaat het (nog) goed. Maar als dat ook niet meer kan, weet ik het echt niet meer, Hanneke. Ze stoppen tegenwoordig bijna overal parfum en conserveermiddelen in.
   Die schoenen vind ik het ergste, ik weet gewoon niet meer wat ik in de zomer moet aantrekken. Is het het leer niet, is het wel de verf. Of de lijm. Argh.

   Like

 6. Ja, ja, ik heb dit ook gekend, maar bij mij bleek er van alles mis te zijn in mijn buik, dat het zich op die manier ging uiten en steeds erger werd 😦 Toen het na jarenlang specialistisch onderzoek in het ziekenhuis en na 2 operaties nog niet over was, ben ik voor het eerst in m’n leven naar een Klassiek Homeopaat gegaan en heb er, na een paar homeopathische geneesmiddelen, nooit meer last van gehad 🙂 Sterkte!

  Like

  1. Ach Angel toch, wat erg! Hebben die operaties toen helemaal niet geholpen? Maar erg fijn dat die homeopaat wel de oplossing bood.
   Misschien moet ik ook naar een klassiek homeopaat gaan. Anderen hebben mij al een energetisch orthomoleculair therapeut aangeraden.
   De uitslag is al bijna weggetrokken gelukkig.
   x

   Like

  1. Op de ‘gevoelige’ momenten heb ik het ook helemaal gehad, Esther, echt waar. Dan kan ik wel gillen. Maar gelukkig is het nu sterk verbeterd, de uitslag in mijn gezicht is bijna helemaal weg.
   x

   Like

Wil je reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s